To jedno z najprostszych dań obiadowych. Jest idealne na upał, a robi się je 15 minut

Dodano:
Makaron z sosem pomidorowym Źródło: Pexels
Latem w czasie upałów zawsze mogę liczyć na to danie. Za tym makaronem z prostym sosem przepada cała moja rodzina. Lubię je przyrządzać, bo zajmuje to niewiele czasu, a koszt tej potrawy jest naprawdę niski.

Obiady na upał mogłabym robić przez cały rok. Są zazwyczaj proste i szybkie do przygotowania, a domownicy zjadają je z wielką ochotą. Jednym z najpopularniejszych, letnich obiadów w moim domu, jest makaron z sosem pomidorowym. To lekkie i smaczne danie, które nie obciąża żołądka, a świetnie zaspokaja głód.

Jak zrobić sos pomidorowy do makaronu?

Sposobów na sos pomidorowy do makaronu jest kilka. Najszybszy robię z passaty, którą po prostu podgrzewam i doprawiam solą, pieprzem i bazylią. Czasem robię też sos pomidorowy na bazie pomidorów z puszki. By go przygotować, najpierw podsmażam w rondelku cebulkę i czosnek, potem dodaję pomidory i duszę całość na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawiam go ziołami, solą i pieprzem i często blenduję na gładką masę. Na podobnej zasadzie latem przygotowuję sos ze świeżych pomidorów. Są na tyle tanie, że będzie to najtańszy i najwartościowszy sos pomidorowy, jaki możecie zrobić.

Jak przygotować makaron z sosem pomidorowym?

Latem przyrządzenie tego dania zaczynam od przygotowania sosu pomidorowego ze świeżych pomidorów. W czasie, gdy sos się dusi, nastawiam makaron.

Przepis: Makaron z sosem pomidorowym

Proste danie obiadowe z makaronu i świeżych pomidorów

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
480 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g grubszego makaronu, np. świderki, penne
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 750 g świeżych pomidorów
  • bazylia
  • sól, pieprz
  • 50 g startego sera

Sposób przygotowania

  1. Krojenie warzywPomidory umyj, jeśli chcesz możesz je sparzyć i obrać ze skórki, ale nie jest to konieczne. Pomidory pokrój w kostkę, usuń stwardniałe kawałki. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj.
  2. Przygotowanie sosuCebulę zeszklij w rondelku na oliwie. Dodaj czosnek, chwilę przesmaż. Dodaj pokrojone pomidory, całość zagotuj. Zmniejsz ogień pod rondelkiem, do pomidorów dodaj trochę soli, pieprzu i bazylii. Duś je ok. 10 minut na średnim ogniu, aż się rozgotują i odparuje nadmiar wody. Sos zblenduj na gładką masę.
  3. Gotowanie makaronu i serwowanie daniaMakaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Odcedź, umieść ponownie w garnku. Dodaj do niego sos, wymieszaj, chwilę podgrzej. Makaron rozłóż na talerze, posyp startym serem.

Czym można wzbogacić makaron z sosem pomidorowym?

Jeśli chcecie wzbogacić sos pomidorowy, w czasie duszenia możecie dodać do niego trochę śmietanki, posiekanych oliwek czy kaparów. Dobrze też będzie smakował, gdy wraz z cebulką podsmażycie na patelni posiekaną cukinię czy bakłażan. Przed podaniem danie warto posypać startym serem i ewentualnie świeżymi ziołami.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...