To jedno z najprostszych dań obiadowych. Jest idealne na upał, a robi się je 15 minut
Obiady na upał mogłabym robić przez cały rok. Są zazwyczaj proste i szybkie do przygotowania, a domownicy zjadają je z wielką ochotą. Jednym z najpopularniejszych, letnich obiadów w moim domu, jest makaron z sosem pomidorowym. To lekkie i smaczne danie, które nie obciąża żołądka, a świetnie zaspokaja głód.
Jak zrobić sos pomidorowy do makaronu?
Sposobów na sos pomidorowy do makaronu jest kilka. Najszybszy robię z passaty, którą po prostu podgrzewam i doprawiam solą, pieprzem i bazylią. Czasem robię też sos pomidorowy na bazie pomidorów z puszki. By go przygotować, najpierw podsmażam w rondelku cebulkę i czosnek, potem dodaję pomidory i duszę całość na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawiam go ziołami, solą i pieprzem i często blenduję na gładką masę. Na podobnej zasadzie latem przygotowuję sos ze świeżych pomidorów. Są na tyle tanie, że będzie to najtańszy i najwartościowszy sos pomidorowy, jaki możecie zrobić.
Jak przygotować makaron z sosem pomidorowym?
Latem przyrządzenie tego dania zaczynam od przygotowania sosu pomidorowego ze świeżych pomidorów. W czasie, gdy sos się dusi, nastawiam makaron.
Przepis: Makaron z sosem pomidorowym
Proste danie obiadowe z makaronu i świeżych pomidorów
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Włoska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 480 w każdej porcji
Składniki
- 400 g grubszego makaronu, np. świderki, penne
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 750 g świeżych pomidorów
- bazylia
- sól, pieprz
- 50 g startego sera
Sposób przygotowania
- Krojenie warzywPomidory umyj, jeśli chcesz możesz je sparzyć i obrać ze skórki, ale nie jest to konieczne. Pomidory pokrój w kostkę, usuń stwardniałe kawałki. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj.
- Przygotowanie sosuCebulę zeszklij w rondelku na oliwie. Dodaj czosnek, chwilę przesmaż. Dodaj pokrojone pomidory, całość zagotuj. Zmniejsz ogień pod rondelkiem, do pomidorów dodaj trochę soli, pieprzu i bazylii. Duś je ok. 10 minut na średnim ogniu, aż się rozgotują i odparuje nadmiar wody. Sos zblenduj na gładką masę.
- Gotowanie makaronu i serwowanie daniaMakaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Odcedź, umieść ponownie w garnku. Dodaj do niego sos, wymieszaj, chwilę podgrzej. Makaron rozłóż na talerze, posyp startym serem.
Czym można wzbogacić makaron z sosem pomidorowym?
Jeśli chcecie wzbogacić sos pomidorowy, w czasie duszenia możecie dodać do niego trochę śmietanki, posiekanych oliwek czy kaparów. Dobrze też będzie smakował, gdy wraz z cebulką podsmażycie na patelni posiekaną cukinię czy bakłażan. Przed podaniem danie warto posypać startym serem i ewentualnie świeżymi ziołami.